Lees nu HP/De Tijd digitaal waar en wanneer u maar wilt. Koop hier het digitale bestand huidige nummer of klik op ‘voorgaande edities’ en lees op uw desktop, tablet of smartphone uiteenlopende scherpzinnige opinies, interviews en analyses over diverse thema’s. Wilt u een voordelig abonnement op HP/De Tijd afsluiten (digitaal en/of op papier), klik dan hier.

 

HP1703_Cover
HP1703_Cover

HP/De Tijd 03: Populismespecial

 5,95

SKU: 201703

Productbeschrijving

Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen vrezen veel analisten het groeiende populisme. Naast de Nederlandse PVV zouden ook kandidaten in Frankrijk, Duitsland en Italië mogelijk hoge ogen gooien. HP/De Tijd ontleedt deze veelbesproken politieke stroming.

Rita Verdonk: ‘We leven in een bananenrepubliek’

Als minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie was Rita Verdonk (61), de iron lady van de lage landen, ongekend populair. Maar ook zeer omstreden, zelfs in de eigen VVD-gelederen. Uiteindelijk verliet zij gedesillusioneerd de politiek.

Vijf jaar later verbreekt ze het stilzwijgen. ‘Het inburgeringsbeleid dat ik heb opgezet is door allerlei PvdA-opvolgers systematisch gesloopt.’

Smartphonezombies

In Frankrijk hebben mensen het wettelijke recht om na werktijd hun telefoon uit te zetten. Ook in Nederland denkt men aan zo’n maatregel. De continue afleiding van onze telefoons pakt immers veel nadeliger uit dan voorheen gedacht – zowel voor werknemers als voor de jeugd. ‘Multitasken is echt deerniswekkend inefficiënt.’

Het ABC van het populisme

Volgens Van Dale is populisme een ‘populaire, oppervlakkige, enigszins demagogische betoogtrant’. Maar daarmee doen we het tekort. Boekenkasten zijn volgeschreven over de politieke stroming die een sterke, directe band voorstaat tussen leider(s) en volk. Nu nog een alfabet.

Hiddema: ‘Ik wil ze mores leren’

De markante strafpleiter Theo Hiddema (72) staat als nummer twee op de kieslijst van Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet. Op campagne met het zelfbenoemde ‘sieraad voor de mensheid’ dat het partijkartel wil openbreken. “De revolutie staat voor de deur.”

Kiezen of Delen

In het kader van de verkiezingen verdiept De Feitenfirma zich in de gemankeerde methodes van de peilingen, stemfraude en de geschiedenis van ons kiesstelsel.

Artsen worden ziek van verzekeraars

De zorgverzekeraars zouden hun best moeten doen burn-outs te voorkomen, maar in plaats daarvan veroorzaken ze die juist. De patiënten worden hier de dupe van. Zorgverzekeraars zijn uitgegroeid tot grote, logge en veel te machtige partijen in de gezondheidszorg, stelt psychiater Bram Bakker in een stevige aanklacht tegen ‘het systeem’.

Wanneer je als vrouw grappen maakt over mannen, zijn de rapen gaar

We gaan geen leuke tijd tegemoet, stelt van Lenette van Dongen (58). Een openhartig interview met een fatsoenlijke cabaretière, onder meer over seksisme in de cabaretwereld.

Driegesprek: ‘Hoeveel kreeg jij, Herman?’

Tijdens de Boekenweek mag de schrijver van het Boekenweekgeschenk als een rockster op tournee. Connie Palmen deed het in 1999 en schreef dit jaar het Boekenweekessay. Tommy Wieringa was drie jaar geleden aan de beurt.

Samen praten ze Herman Koch bij, aan wie dit jaar de eer ten deel valt en die het Bal opent. ‘Ik denk dat hij het heel leuk gaat vinden.

Boris van der Ham: ‘Verlichting gaat niet vanzelf’

Ineens staat voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham (43) weer op de planken, als kinderinspecteur Muysken in de populaire musical Ciske de Rat. Als voorzitter van het Humanistisch Verbond ondersteunt hij afvallige moslims en hij beschouwt de politiek (ook zijn eigen partij) kritisch van een afstandje. ‘Het debat over de islam moet je niet bot voeren, maar ook niet poezelig zacht.’

Wat je uiterlijk zegt over je gezondheid

Aan iemands uiterlijk valt een hoop af te lezen over diens gezondheid. Plus: waarom de ziekte van Addison John F. Kennedy waarschijnlijk het presidentschap opleverde.

Van crimefighter tot betweter

Sinds Peter R. de Vries (60) in mei 2012 stopte met zijn misdaadprogramma op tv, ontwikkelde hij zich tot een – soms venijnige – mediapersoonlijkheid met verstand van bijna alles. Vriend & vijand over de misdaadspecialist, die een trouwe vriend werd voor slachtoffers én criminelen. ‘Niemand is intrinsiek slecht, vindt Peter.’

Mr. G.H.B. Hiltermann ziet zijn nachtwandeling door Brussel onaangenaam verstoord worden, Frits Huffnagel bespreekt het patriottisme in de huidige verkiezingscampagne, Thomas van den Bergh recenseert het nieuwe boek van Ilja Leonard Pfeijffer, Thom Hoffman verschijnt deze maand in het Zelfportret, en wat lees, luistert en kijkt Wim Pijbes?